Testa att besvara frågorna här först.

Ungefär hur många barn och unga insjuknar i autoimmun diabetes (typ 1) varje år?
Rätt svar: 2. Det insjuknar ungefär 900 barn och unga i autoimmun diabetes (typ 1) varje år. Vi vet fortfarande inte säkert varför, och behöver fortsatt stöd till forskningen för att hitta orsaken.

Vad är skillnaden mellan diabetes typ 1 och diabetes typ 2
Rätt svar: En kuggis, både X och 2 är rätt
. Autoimmun diabetes kräver alltid insulinbehandling då buksportkörteln slutar producera insulin, ett hormon som är nödvändigt för att överleva. Typ 2 diabetes kan däremot mildras, i vissa fall nästan helt, genom att äta rätt kost (samma typ av kost vi alla mår bra av och borde äta) och röra på sig.

Vad är nyttigt för en person med diabetes?
Rätt svar: X
. Som för oss alla är fysisk aktivitet bra även för en person med diabetes. Genom att röra på sig underlättas upptaget av kolhydrater i kroppen, något som är extra viktigt för en diabetiker med brist på insulin, som är det hormon som gör att kroppens celler kan tillgodogöra sig energin i det du äter. Allt för mycket godsaker är dåligt för oss alla, och ska intas med måtta oavsett om du har diabetes eller inte.

Hur mycket pengar delades ut till diabetesforskningen totalt år 2019?
Rätt svar: X. Under 2019 delades totalt 54 miljoner ut till diabetesforskningen genom Diabetesfonden (27 miljoner), Barndiabetesfonden (22 miljoner) och Diabetes Wellnes (5 miljoner).

Hur många personer med autoimmun diabetes (typ 1) botas per år?
Rätt svar: X
. Vi vet ännu inte orsaken till autoimmun diabetes, och vet därför heller inte hur sjukdomen kan botas. Inte en enda av personerna med autoimmun diabetes kan idag botas. Sjukdomen kan idag endast behandlas genom att hela livet tillföra insulin utifrån genom injektioner eller pump, flera gånger per dygn. Utan insulinet dör man ganska snart. För att hitta ett botemedel eller förhindra nyinsjuknande behöver forskningen fortsätta, och för det behövs pengar.

Varför får man autoimmun diabetes (typ 1)?
Rätt svar: X
. Vi vet ännu inte varför vi får autoimmun diabetes. Det finns vissa indikationer på att det är en virusinfektion som utlöser det hela, men vi vet inte säkert. Det vi däremot vet är att det inte beror på att personen ätit för mycket godis eller andra godsaker, det är en seglivad myt från tiden då sjukdomen kallades ”sockersjukan”. Autoimmun diabetes innebär att det egna immunförsvaret av någon anledning bestämmer sig för att slå ut de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Insulin är ett livsviktigt hormon som har flera funktioner i kroppen, bland annat se till att vi kan tillgodogöra oss den energi vi får genom den mat vi stoppar i oss. Utan insulin dör vi. Därför är det viktigt att forskningen fortsatt får medel för att kunna fortsätta forska och till slut hitta ett botemedel.