Testa dina kunskaper om diabetes med denna lilla quiz.

love internet time business
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Results

Grattis! Du kan en hel del om diabetes. Sprid gärna din kunskap.

Tack för dina svar. Du kan fortfarande lära dig lite mer om diabetes och hur det påverkar dem som har sjukdomen och personer i deras närhet.

Läs mer hos Diabetesförbundet.

#1. Ungefär hur många barn och unga insjuknar i autoimmun diabetes (typ 1) varje år?

Det insjuknar ungefär 900 barn och unga i autoimmun diabetes (typ 1) varje år. Vi vet fortfarande inte säkert varför, och behöver fortsatt stöd till forskningen för att hitta orsaken.

#2. Vad är skillnaden mellan diabetes typ 1 och diabetes typ 2?

En kuggis, både 2 och 3 är rätt. Autoimmun diabetes kräver alltid insulinbehandling då buksportkörteln slutar producera insulin, ett hormon som är nödvändigt för att överleva. Typ 2 diabetes kan däremot mildras, i vissa fall nästan helt, genom att äta rätt kost (samma typ av kost vi alla mår bra av och borde äta) och röra på sig.

#3. Vad är nyttigt för en person med diabetes?

Som för oss alla är fysisk aktivitet bra även för en person med diabetes. Genom att röra på sig underlättas upptaget av kolhydrater i kroppen, något som är extra viktigt för en diabetiker med brist på insulin, som är det hormon som gör att kroppens celler kan tillgodogöra sig energin i det du äter. Allt för mycket godsaker är dåligt för oss alla, och ska intas med måtta oavsett om du har diabetes eller inte.

#4. Hur mycket pengar delades 2019 ut till diabetesforskningen totalt, av de tre största organisationerna i Sverige?

Under 2019 delades totalt 54 miljoner ut till diabetesforskningen genom Diabetesfonden (27 miljoner), Barndiabetesfonden (22 miljoner) och Diabetes Wellnes (5 miljoner).

#5. Hur många personer med autoimmun diabetes (typ 1) botas per år?

Vi vet ännu inte orsaken till autoimmun diabetes, och vet därför heller inte hur sjukdomen kan botas. Inte en enda av personerna med autoimmun diabetes kan idag botas. Sjukdomen kan idag endast behandlas genom att hela livet tillföra insulin utifrån genom injektioner eller pump, flera gånger per dygn. Utan insulinet dör man ganska snart. För att hitta ett botemedel eller förhindra nyinsjuknande behöver forskningen fortsätta, och för det behövs pengar.

#6. Varför får man autoimmun diabetes (typ 1)?

Vi vet ännu inte varför vi får autoimmun diabetes. Det finns vissa indikationer på att det är en virusinfektion som utlöser det hela, men vi vet inte säkert. Det vi däremot vet är att det inte beror på att personen ätit för mycket godis eller andra godsaker, det är en seglivad myt från tiden då sjukdomen kallades ”sockersjukan”. Autoimmun diabetes innebär att det egna immunförsvaret av någon anledning bestämmer sig för att slå ut de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Insulin är ett livsviktigt hormon som har flera funktioner i kroppen, bland annat se till att vi kan tillgodogöra oss den energi vi får genom den mat vi stoppar i oss. Utan insulin dör vi. Därför är det viktigt att forskningen fortsatt får medel för att kunna fortsätta forska och till slut hitta ett botemedel.

#7. Hur många dör i Sverige av diabetes?

Varje dag dör 5-6 personer i Sverige där diabetes är den underliggande dödsorsaken.

#8. Vad ska jag göra om en person med diabetes plötsligt mår dåligt?

Det troligaste är att personen har drabbats av för lågt blodsocker, vilket brukar kallas för känning, hypo, vara låg eller sockerfall. Vanliga symtom är blekhet, skakningar i framför allt händer och armar, svettning, hunger, svårt med koncentration och beslutsfattande samt irritation. En person med för lågt blodsocker kan ofta uppfattas som onykter.

Ge personen något sött att dricka eller äta. Ge aldrig insulin! Om personen inte kan svälja ska du inte ge något att äta eller dricka. Ring 112 för att få råd om hur du ska göra.

#9. Går det att cykla tex Vätternrundan med diabetes?

Det går alldeles utmärkt att cykla Vätternrundan eller andra längre distanser även om du har diabetes. Det gäller bara att ha extra koll på sitt blodsocker och ha energi med sig att fylla på med om blodsockret sjunker för mycket. Med dagens sensorer och tekniska hjälpmedel kan du till exempel få ditt blodsockervärde på cykeldatorn eller klockan för att ha bra koll utan att behöva stanna och sticka dig i fingret hela tiden. i USA finns ett helt Pro-tour lag i cykling där ett av kraven för att vara med är att du har Diabetes typ 1!

Klar

Kommentera